75 år for Danmarks befrielse

75 år for Danmarks befrielse

4

maj

Start: 04/05/2020 17:00 Slut: 04/05/2020 18:30

Sted: Parken, Friesboville

Adresse: Lyngby Hovedgade 2, 2800 Kongens Lyngby

Vi hylder friheden og fællesskabet ved sammen at deltage i den landsdækkende alsangs-begivenhed. 

Som en del af den landsdækkende ALSANG 2020 samles Lyngbys borgere for at synge sammen og hylde friheden og demokratiet. Flere af de lokale kor synger med, så vi rigtig kan give sangen vinger. Alle kan være med, og du behøver ikke at have sunget før. Vi synger både nye og velkendte sange om frihed og fædreland. 

Begivenheden er arrangeret af Stadsarkivet og biblioteket. I tilfæde af regnvejr: Medbring paraply og regnslag.

  • Alsang var en række fællessangsstævner, der fandt sted i de første år af den tyske besættelse af Danmark 1940-45. Tusindvis af deltagere sang med på fædrelandssange og gav dermed udtryk for sammenhold og nationalfølelse.
  • Gennem radiotransmission og avisernes omtale af arrangementerne bredte alsangsbølgen sig til hele landet. Et landsdækkende alsangsstævne blev afholdt den 1. september 1940, hvor ca. 720.000 deltog på landsplan, og alsangen var en stor begivenhed også i de mindre byer.
  • Sangudvalget bestod først og fremmest af de ’bløde’ nationalsange, der fokuserede på naturbeskrivelser, demokrati og folkesjælen, mens de mere krigeriske nationalsange blev fravalgt, blandt andet af hensyn til den tyske censur.

 

  • Efter indførelsen af mødeforbud blev alle arrangementer aflyst fra 1943, og det betød afslutningen på alsang som udtryk for den nationale stemning.

 

Læs mere om alsang her